Наистина, как се менят времената! Преди по-малко от две години чисто новите

...
Наистина, как се менят времената! Преди по-малко от две години чисто новите
Коментари Харесай

УСПЕХ: Чисто нова ракета Фалкън 9 изведе в космоса 53 спътника Старлинк!

Наистина, по какъв начин се менят времената! Преди по-малко от две години чисто новите ракети се използваха за изстрелвания на астронавти и военни спътници, до момента в който рециклираните степени служеха за вътрешните полети на СпейсЕкс – т.е. за “Старлинк ”, както и компанията да гони върхове по възвръщаемост. Днес това към този момент не е по този начин. Почти всички американски задачи, разчитащи на СпейсЕкс, както вътрешните за компанията, по този начин и тези на НАСА и на Департмента на защитата на Съединени американски щати, употребяват ракети с рециклирани степени. Тук е показателно да припомня, че Мъск не ги назовава “рециклирани ”, той употребява понятието “flight-proven boosters ”, т.е. потвърдени посредством полет. Или другояче казано, чисто новите степени към момента не са влезнали в употреба, неяснотите са по-големи, до момента в който на към този момент летелите може да се има вяра. 

През април ръководителят на научния отдел на НАСА Томас Зърбъкън призна, че към този момент мисли друго за възвръщаемите технологии. “Макар че постоянно съм се вълнувал по отношение на потреблението на към този момент летели степени на СпейсЕкс по принцип и също по този начин за снижаването на разноските по изстрелванията, аз леко си трансформирах мнението за тях. Сега  използваните степени пред новите за множеството научни приложения ”, написа той в Туитър. 

По време на снощния полет степента, която има сериен номер “B1073 ”, си свърши съвършено работата, след което извърши меко кацане върху плаващата платформа “Просто прочети инструкциите ”. 

Това бе 20-тата орбитална задача на СпейсЕкс през 2022-ра. През тези първи пет месеца от календарната година компанията на Илон Мъск изпреварва и задминава освен всички останали частни галактически компании в Съединени американски щати, само че и всички останали. Засега китайците са провели 16 полета, руснаците – седем, а Иран и Индия имат по един.

СпейсЕкс планува още две изстрелвания през този месец – на нова партида спътници “Старлинк ” и на петата задача за споделено извеждане на потребни товари “Транспортър-5 ”. 

Видеозапис от полета – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР